7 Ağustos 2019 Çarşamba

Saka Kuşu - Suç ve Ceza

Saka Kuşu - Suç ve Ceza

Geçen yıl damgasız yumurta sattığı için 15 bin lira ceza kesilen bir köylünün haberi vardı. Şimdi de bu. Bazen kürkü için tilki avlayanların haberi de çıkıyor.

Burada her bir kuş için 640 TL toplam 81795 TL ceza kesilmiş. "Yapmasalarmış. Ödesinler" diyebiliriz.

Filyos Deltası Afrika'dan Rusya'ya göç eden kuşların, Karadeniz geçişi öncesi dinlenme ve beslenme alanı. Şimdi orası sanayi bölgesi ilan edildi. Kuşlar ne olacak? İstanbul'daki 3. Havalimanı, uzman görüşlerine rağmen sulak alanın üstüne yapıldı ve uçakların kuş sürülerine çarptığı haberi sıradanlaştı.

Bu ülkede halkın tüm itirazına rağmen Kaz Dağlarında siyanürlü altın arama/çıkarma izni veriliyor. Yine bu ülkede kitlesel kuş ya da balık ölümlerine sebep olan, çevre felaketlerine sebep olan, insanlar için havayı ve suyu yaşanmaz hale getiren yatırımlar yapan yerli yabancı patronlara devletin şevkatli eli uzanıyor ve ödeme güçleri olduğu halde onların milyonlarca liralık cezaları, vergi borçları bir kalemde siliniyor. Ege kıyısında kaçak ağaç katliamı ve deniz doldurma yapan firmaya üç gün sonra çevre ödülü verilebiliyor.

Böyle bir ülkede eğitimsiz, yoksul insanlara, yaptıkları bu tür kaçak, yasak avlanmalar sonucu bütün tasını tarağını satsalar ödeyemeyecekleri cezalar verilmesi en azından vicdanları rahatsız ediyor.

Adalet nedir? Eşitlik nedir? Yoksulluk insana inancını yedirirmiş. Bu insanlar böyle bir cezayı ödeyebilmek için daha fazla sayıda kuş yakalayıp satacaklardır. Yani cezanın amacı yerini bulmayacaktır. 

Önce aç açık insan bırakmayan bir sosyal devlet kur, sonra "hâlâ ne bu tamah?" deyip ceza kes. Cezanın amacı suçu önlemekse yapılması gereken budur. Yoksa aç insana "niçin ekmek çalıyorsun?" denilmez.




http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1524212/Saka_kusu_yakalayanlara_81_bin_795_lira_ceza.html