16 Kasım 2018 Cuma

Aradan zaman geçince

Bu fotoğrafı [1] hard disklerimden birinde gördüm. Dosya adına "Kılıç Sineması" diye yazmışım. Merak edip baktım. Afiş'te 16 Mart-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan Film Festivali'nin programı var.

Mart ayında bu fotoğrafı diyelim facebook'ta yayınlasam, bilmeyenler Kozlu'da Kılıç Sineması'nı aramaya koyulur. Oysa geçen yıl onu da yıkıp yok ettiler.

Peki bu filmler ne zaman gösterildi? 2007 yılında. Fakat görüldüğü gibi afişin hiç bir yerinde yıla ait bilgi yok. Böyle durumlarla karşılaştığımda muhatabını tanıyorsam genellikle uyarırım. Afişte duyurulan etkinlikler genellikle asıldığı günlere yakın tarihlerde yapılacağı için yıl bilgisine "ne gerek var" falan derler. Oysa zaman unutturuyor.  Aradan geçip o günün afişi bir belgeye dönüştüğünde içeriğindeki bilgi eksikliği önemli hale gelir.

Az gelişmiş toplum her şeyi ile az gelişmiş oluyor. Yaptığı her iş baştan sağma... Biri uyardığında ise hemen savunma mekanizması devreye girer. O hatayı, o eksikliği inadına savunurlar. Benim gibi titiz insanlar için de yafta hazırdır: "O zaten hiç bir şeyi beğenmez!" Sonuçta "Geçimsiz" olur çıkarız...

*

[1]: Fotoğraf, İncivez'de (Zonguldak) üniversite kampüsü yanındaki TTK Havalandırma Bacası yakınında çekilmiştir.